Settings and search
Gminny Ośrodek Kultury w Urszulinie
W ramach projektu „Poleska natura to nasza kultura” zrealizowano sześć inicjatyw lokalnych o charakterze kulturalno-integracyjnym dla mieszkańców gminy Urszulin.
Inicjatywa nr 1: Zioła zdrowe, smaczne i pachnące - zastosowanie w kosmetyce i kuchni
Inicjator: Joanna Iwanejko/Koło Gospodyń Wiejskich "Wereszczynianki"
Opis inicjatywy: Od wieków zioła są ważnym istotnym elementem życia dla ludzi. Wykorzystanie były już od starożytności w wielu aspektach codziennego życia. Po przez realizację inicjatywy chcemy powrócić do tradycji zielarskich w postaci warsztatów z tradycyjnego wytwarzania mydła i zapachowych świec z dodatkami ziół i kwiatów.
Uczestnicy poznali historię oraz tradycyjne zastosowanie ziół w działaniach w dbaniu o zdrowie i urodę.
Odbiorcy inicjatywy: dzieci,młodzież,dorośli,seniorzy
Inicjatywa nr 2: Lato z teatrem - warsztaty teatralne
Inicjator: Anna Szczepanik
Opis inicjatywy: Cykl zajęć warsztatowych zakończonych wystawieniem przedstawienia. W ramach warsztatów odbyły się m.in. zabawy integrujące zespół teatralny, ćwiczenia oddechowe, relaksacyjne i na koncentrację, praca nad dykcją, zabawy indywidualne i ruchowe, improwizacje teatralne, znaki w teatrze. Zaplanowano również wyjazd do teatru. Warsztaty tworzenia scenariusza, w tym projektowanie i wykonywanie scenografii, rekwizytów. Próby do przedstawienia i jego prezentacja.
Cykl warsztatów zakończyłsię wystawieniem spektaklu - uczestnicy zaprezentowali swoje przedstawienie.
Odbiorcy inicjatywy: dzieci,młodzież
Inicjatywa nr 3: Cudze chwalicie swego nie znacie"- Poleski piknik rodzinny. Warsztaty serowarskie.
Inicjator: Małgorzata Dąbrowska/Koło Gospodyń Wiejskich "Bubnowskie Baby"
Opis inicjatywy: Warsztaty wynikają z historii i tradycji regionu. Opierając się o promocję lokalnych produktów i tradycyjnych smaków zostały przeprowadzone warsztaty serowarskie. Podczas których zaprezentowane były metody tworzenia serów podpuszczkowych. Historia, podstawy serowarstwa, hodowla bydła mlecznego, rodzaje sera, narzędzia i produkty używane do produkcji serów. Prezentacja ziół, kwiatów z poleskich łąk, które można wykorzystać do produkcji serów-połączona z warsztatami na których uczestnicy własnoręcznie wykonali ser z dowolnie wybranymi przez siebie dodatkami.
Podczas pikniku nastąpiła prezentacja i degustacja wykonanych serów oraz konkursy z nagrodami.
Odbiorcy inicjatywy: dzieci,młodzież,dorośli,seniorzy
Inicjatywa nr 4: Zioła w kuchni, ogrodzie i na łące
Inicjator: Marzena Kędzierska-Wojtas
Opis inicjatywy: Wykład z zielarzem pn. "Rozpoznawanie ziół" w tym tradycja i historia zielarstwa. Odbyły się również warsztaty artystyczne pn. "Żywe obrazy" - przygotowanie kompozycji ziół i innych dodatków w formie obrazu do powieszenia na ścianie oraz warsztaty kulinarne z wykorzystaniem ziół i przypraw - na których przygotowano potrawy, napoje oraz nastąpiła ich prezentacja. Następnie nastąppiła degustacja i podsumowanie całej inicjatywy pn. "Nasze smaki ziołowe" .
Odbiorcy inicjatywy: młodzież,dorośli,seniorzy
Inicjatywa nr 5: Święto pieczonego ziemniaka
Inicjator: Maria Przybylska
Opis inicjatywy: Warsztaty kulinarne nawiązujące do tradycji,obyczajów towarzyszących wykopkom, zwyczajów, historii, połączone z przygotowaniem dawnych potraw z ziemniaka. Podczas spotkania połączonego z ogniskiem przypomniane zostały pieśni i zabawy towarzyszące zakończeniu prac polowych. Uczestnicy inicjatywy mieli szansę poznać dawne obrzędy i zwyczaje ludowe. Były także konkursy z nagrodami.
Odbiorcy inicjatywy:dzieci,młodzież,dorośli,seniorzy
Inicjatywa nr 6: "Coś z niczego"czyli rękodzieło bez tajemnic
Inicjator: Ewa Mikitiuk
Opis inicjatywy: Warsztaty rękodzielnicze z powertexu i makramy prowadzone przez instruktora, których celem była m.in. nauka, rozwijanie pasji i kultywowanie tradycji w tym wykonanie prostych, niepowtarzalnych rzeczy z naturalnych materiałów. Wykonane zostały anioły i łapacze snów.
Odbiorcy inicjatywy: dzieci, młodzież, dorośli, seniorzy