Settings and search
Gminny Ośrodek Kultury w Kwidzynie z siedzibą w Marezie
Po przeprowadzeniu diagnozy możliwości kulturotwórczych Gminy Kwidzyn, Gminny Ośrodek Kultury w Kwidzynie z siedzibą w Marezie wybrał sześć projektów-inicjatyw, które zostały zrealizowane w II części Programu Dom Kultury+ Inicjatywy Lokalne 2015. Na wybrane inicjatywy złożył się różne warsztaty artystyczne, pokazy, wystawy i wernisaże, audycje muzyczne, spotkania a także konferencja o tradycjach kulinarnych, plener malarski i spektakle teatralne.
Inicjatywa nr 1. Brachlewo, dawniej i dziś
Inicjator: Aktywni dla Brachlewa
Głównym celem projektu była aktywizacja i integracja międzypokoleniowa mieszkańców Brachlewa, skupiona wokół historii i teraźniejszości. Projekt kładł nacisk na współpracę różnych grup mieszkańców sołectwa, zarówno rolników, jak i osoby wykonujące inne zawody, które wybrali wieś jako miejsce swojego życia. Projekt to organizacja spotkań międzypokoleniowych mieszkańców, podczas którzy wspominali, odkrywali historię Brachlewa na nowo, rozmawiali o teraźniejszości. Mieszkańcy brali także udział w warsztatach artystycznych (fotograficznych i plastycznych) tematycznie związanych z ich miejscem zamieszkania.
Inicjatywa nr 2. Teatrzyk Fiku-Myku na patyku – teatrzyk lalkowy czwartkowych mam
Inicjator: grupa nieformalna Czwartkowe Mamy
Inicjatywa pobudziła aktywność twórczą mieszkańców, ożywiła bierną atmosferę społeczną oraz zachęciła do współpracy w grupie i do realizacji wspólnego celu. Głównym celem projektu była aktywizacja oraz integracja lokalnej społeczności poprzez organizację spotkań oraz warsztatów skupionych wokół teatru lalek. Planowane działania projektowe polegały na edukacji teatralnej, a więc poznaniu historii teatru lalkowego i technik lalkarskich. Najważniejszym elementem projektu była wspólna praca uczestników spotkań i warsztatów nad stworzeniem scenografii, lalek oraz spektaklu teatralnego.
Inicjatywa nr 3. Pod zamkiem? – gdzie to jest? Tropem pędzla...
Inicjator: grupa nieformalna z Podzamcza
Głównym celem projektu była integracja oraz pobudzenie do wspólnego działania mieszkańców sołectwa Podzamcze. Szczególne położenie Podzamcza przy urokliwej wysoczyźnie leśnej, ukazanie walorów przyrodniczych na płótnach w formie malarskiej rozbudziło uczucie głębszej identyfikacji i utożsamianie się miejscem zamieszkania. Inicjatywa zintegrowała lokalną młodzież i dorosłych, pobudziła świadomość i dumę z posiadania w swoim otoczeniu naturalnych zasobów mogących stanowić wizytówkę regionu. W czasie projektu uczestnicy wykonali prace inspirowane lokalnym krajobrazem z zastosowaniem określonych technik malarskich i rysunkowych pod fachowym okiem absolwentki ASP. Prace zaprezentowano na wystawie poplenerowej – wernisażu.
Inicjatywa nr 4. Artystyczny misz-masz pod chmurką
Inicjator: grupa nieformalna Ośniaczki z dzikiej paczki
Projekt adresowany do dzieci i młodzieży oraz dorosłych z sołectwa Ośno i mający na celu zrekompensowanie brak dostępu do edukacji artystycznej oraz integrację i aktywizację międzypokoleniową. Z uwagi na fakt, że w sołectwie Ośno nie ma świetlicy, szkoły ani żadnego innego miejsca/budynku, w którym można byłoby przeprowadzić zajęcia, grupa założyła przeprowadzenie cyklu zajęć artystycznych „pod chmurką”.
Inicjatywa nr 5. Artysta – wierszokleta – to ty i ja. Warsztaty artystyczne
Inicjator: grupa nieformalna Kulturalny Team
Projekt polegał na przeprowadzeniu cyklu spotkań, z których każde będzie tematycznie związane z innym polskim pisarzem piszącym dla dzieci i jego wierszem. Wokół każdego spotkania, skupionego na wierszu budowana była animacja kulturalno-edukacyjna.
Inicjatywa nr 6. O jedzeniu na Powiślu. W poszukiwaniu kulinarnych źródeł
Inicjator: grupa nieformalna Kulinarne Trio
Głównym celem projektu była integracja międzypokoleniowa skupiona wokół lokalnej tradycji kulinarnej regionu Dolnego Powiśla, jak również zachęcenie do aktywnego spędzania czasu wolnego zarówno młodzieży, jak i dorosłych poprzez organizację spotkań – konferencji, szkoleń oraz warsztatów kulinarnych. Planowane działania przyczyniły się do pogłębienia wiedzy o tradycyjnych potrawach regionalnych, sposobie ich przygotowania oraz podawania.