”(Po)Wolne jedzenie...w ruchach społeczno-kulturowych” | konferencja | Warszawa | 13-14.05

Data publikacji: 23.04.2013
Średni czas czytania 2 minuty
drukuj

Z punktu widzenia kultury czynność jedzenia oznacza więcej niż tylko potrzebę zaspokojenia głodu. W tym, jak, co, z kim i kiedy jemy, znajdują swój wyraz nasze przekonania, wartości, przyzwyczajenia.

Tytuł konferencji nawiązuje do dwuznaczności polskiego wyrazu "wolny", który może być zarówno antonimem "szybkiego", jak i przymiotnikiem utworzonym od słowa "wolność". Organizatorzy wydarzenia pragną postawić pytanie, na ile jedzenie (czynności związane z jego wykonywaniem i spożywaniem) może stanowić świadomy wyraz – a może nawet demonstrację – światopoglądu i tożsamości spożywającego. Czy to, co i jak jemy, może być dowodem poczucia naszej wolności i niezależności, czy może najczęściej wyraża raczej nasze zniewolenie w ramach społecznych i kulturowych norm i wartości?

Podczas konferencji będą poruszane następujące zagadnienia:

  • jedzenie jako odzwierciedlenie porządku społecznego i różnic międzykulturowych;
  • nowe trendy żywieniowe jako odzwierciedlenie stylu życia;
  • nawyki kulinarne a styl życia i filozofia codzienności;
  • jedzenie w filmie – więcej niż scenografia: food film i nie tylko;
  • lokale gastronomiczne jako element tożsamości miasta;
  • medialne oblicza jedzenia;
  • „antytezy” jedzenia i ich kulturowy wymiar: post, głód etc.

Konferencja odbędzie się w dniach 13-14 maja w Warszawie (w Kinotece i siedzibie SWPS) w ramach 10. edycji PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL.
Zgłoszenia wystąpień są przyjmowane do 10 kwietnia.
Udział w konferencji jest odpłatny.
Szczegółowe informacje na stronie PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL.

Foto: by flickr, williamcho, CC-BY 2.0