Poprawnie odmieniamy: pascha – paschy – passze – paschę – paschą – w passze (wymawiamy [pasše] lub [pašše]). PASCHA to potrawa ściśle wielkanocna, do dziś królująca w Wielką Niedzielę na świątecznych stołach w całej wschodniej Polsce. Nazwę wzięła od słowa PASCHA, które w chrześcijaństwie obrządku wschodniego jest synonimem Wielkanocy, czyli Święta Zmartwychwstania Pańskiego. PASCHA jako nazwa Wielkanocy jest z kolei spuścizną judaizmu: PASCHA to inaczej Święto Przaśników, najstarsze żydowskie święto, obchodzone na pamiątkę wyzwolenia narodu izraelskiego z niewoli egipskiej. PASCHA – potrawa – przyrządzana jest ze świeżego twarogu, ucieranego z żółtkami, masłem, miodem lub cukrem i bakaliami. Jej „zachodnim odpowiednikiem” jest sernik, również przygotowywany z twarogu (białego sera), jaj, masła i cukru, ale sernik jest pieczony, a PASCHA to potrawa surowa, schładzana. Współczesna wersja PASCHY to sernik na zimno – łatwiejszy do wykonania, ale już nie tak aromatyczny i smaczny.
Źródło: [SJP PWN; SJP Dor; NEP PWN; Kuchnia rosyjska]