MAŁMAZJA, dawniej zapisywana też jako MAŁWAZJA, a jeszcze dawniej jako MAŁMAZYA lub MAŁWAZYA, to ‘wyborne, słodkie wino, sprowadzane dawniej znad Morza Śródziemnego’. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od nazwy miejscowości położonej na Półwyspie Peloponeskim - Napoli di Malvasia. Od tej samej nazwy pochodzi również nazwa odmiany białych lub różowych winorośli – malvasia. Wino – wyrabiane podobnie jak węgierski tokaj z bardzo dojrzałych, podsuszonych winogron – miało wspaniały aromat, było gęste i słodkie, a tak wyborne, że słowo MAŁMAZJA w dawnej polszczyźnie szybko stało się synonimem wyjątkowego specjału: czegoś pysznego, słodkiego, delikatnego, drogiego i trudno osiągalnego.
Źródło: [SJP L, II, 17; SJP Wil, 626; SJP Dor; SJP PWN; USJP; SWO PWN; SMiTK, 644; ESJP, II,131]