Ustawienia i wyszukiwarka
Przepis na BISZOF: „Garniec czerwonego wina, półtory kwarty araku, 3 funty cukru, łut goździków i łut cynamonu, 2 upieczone aż do zrumienienia gorzkie pomarańcze. Porąbany cukier rozpuścić w winie, potem wlać arak, dodać cynamonu i goździków i niech tak stoi przez 24 godzin. Potem przecedzić przez płótno i zlać w butelki. Podaje się przy śniadaniach” (ortografia oryginalna).
Garniec – dawna miara objętości zawierająca 4 kwarty, też naczynie o takiej objętości;
Kwarta – dawna miara objętości ciał płynnych i sypkich równa 1 litrowi, czwarta część garnca, też blaszane naczynie o takiej objętości;
Łut – dawna jednostka wagi (1/32 część funta = 12,8 g) używana w różnych krajach przed wprowadzeniem systemu metrycznego;
Funt – jednostka wagi obowiązująca w wielu krajach, dawniej także i w Polsce, równa wadze od 350 do 560 g.
Źródło: [SJP Dor]