”Perła” dla pierników

Data publikacji: 24.10.2012
Autor: Trzebiatowski Ośrodek Kultury
Średni czas czytania 2 minuty
drukuj

Wypiekane przez Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury pierniki norbertańskie zostały nagrodzone ,,Perłą” w konkursie ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy polski produkt żywnościowy. Nagroda przyznana przez Kapitułę Krajową Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Pierniki wypiekane są od 2007 r., nawiązują jednak do średniowiecznej tradycji zakonników z klasztoru w Białobokach, którzy słynęli ze znakomitych korzennych ciastek.Pierniki wypiekane z naturalnych produktów, bez użycia konserwantów, charakteryzują się nie tylko doskonałym smakiem i aromatem, ale również oryginalnymi kształtami słonia, Baszty Kaszanej, mieszczki i strażnika. Do każdego piernika dołączona jest także krótka historia nawiązująca do kształtu uzyskiwanego przez odciśnięcie ciasta w drewnianej, ręcznie rzeźbionej formie. Słoń nawiązuje do trzebiatowskiego sgraffito, czyli wizerunku słonicy ,,Hansken”, jaki widnieje na jednej z mieszczańskich kamienic. W 1638 roku w Trzebiatowie pojawiła się najsłynniejsza słonica XVII – wiecznej Europy, która dała pokaz cyrkowych sztuczek. Mieszkańcy widząc pierwszy raz egzotyczne zwierzę, postanowili uwiecznić jej pobyt owym sgraffito. Natomiast kształt mieszczki, strażnika i Baszty Kaszanej nawiązuje do legendy o misce z kaszą, która ocaliła miasto przed napaścią wrogów.

Pierniki cieszą się uznaniem smakoszy, o czym świadczy ich popularność wśród turystów odwiedzających trzebiatowski pałac. Już nie tylko Toruń słynie ze swojego "smacznego,wypiekanego dziedzictwa", a trzebiatowski powrót to tradycji okazał się trafnym pomysłem.