Maria Antonina Mazurek

KROMKA to najstarsza polska nazwa odciętego kawałka chleba. Wywodzi się z prasłowiańszczyzny i od najdawniejszych czasów występowała w takiej postaci, jaką dziś znamy, choć przelotnie – to znaczy przez parę wieków  – miała również oboczne postaci: KROMA, SKROMKA, a także KROM. Od zawsze miała też takie znaczenie, jakie dziś znamy. Prasłowiańskie postaci *kroma / *kromъ oraz zdrobniała * kromъka miały jednak również szersze znaczenie ‘skraj, krawędź, brzeg; coś odciętego, odkrajanego’ i zawierały praindoeuropejski pierwiastek *(s)ker- niosący znaczenie ‘krajać, ciąć.’ 

Źródło:

[SEJP Bor, 261]

Używamy plików cookies (szczegóły znajdują się w zakładce „Polityka prywatności”). Jeśli nie chcesz, by „ciasteczka” były zapisywane na Twoim urządzeniu, zmień ustawienia przeglądarki. Jeśli jednak się na to zgadzasz, wciśnij