SKIBKA to kolejne określenie kromki chleba, choć SKIBKA ma nieco szersze znaczenie: SKIBKĄ może być kromka chleba albo sama przylepka, SKIBKĄ może być też po prostu odkrajany kawałek chleba, niekoniecznie kształtny. W odróżnieniu od kromki i pajdy SKIBKA łączy się nie tylko z określeniami pieczywa, lecz także z określeniami innych jadalnych rzeczy, przechowywanych w kawałkach. Można powiedzieć o SKIBCE chleba czy razowca i o SKIBCE sera czy masła. 
SKIBKA to zdrobnienie od SKIBA w tym samym znaczeniu, jednak o SKIBIE chleba mówi się – i mówiło się – znacznie rzadziej niż o SKIBCE chleba. SKIBA – zarówno w znaczeniu podstawowym ‘odcinany pługiem pas ziemi’, jak i w znaczeniu przenośnym ‘odkrajany kawałek czegoś, najczęściej chleba’, jest notowana już od XIV w. i pochodzi od staro-wysoko-niemieckiego sciba ‘plaster, krążek, kromka’, współcześnie w niemieckim mającego postać die Scheibe i podobne znaczenie.

Źródło:

[SJP PWN; SJP Dor; ISJP; USJP; SEJP Bor, 551]