PIĘTKA i DUPKA stały się określeniami kawałków chleba przez podobieństwo kształtu i „miejsce w szeregu” – są na samym końcu bochenka, a więc tak jak ich anatomiczne pierwowzory określają skraj czegoś. Ale dlaczego PRZYLEPKA jest PRZYLEPKĄ? 
Chleb, który jest w całości pokryty skórką, czerstwieje powoli, ale jeśli go przekroimy albo odkroimy z niego kromki, to powierzchnia niezabezpieczona skórką szybko zacznie wysychać i tracić na wartości. Dlatego dawniej z dużych bochnów chleba po odkrojeniu pierwszej kromki – PRZYLEPKI – odkładano ją, krojono następne, po czym PRZYLEPKĘ przykładano – przylepiano – do pozostałego bochenka, tak by „zamykała” chleb i chroniła go przed wysychaniem. I stąd właśnie nazwa PRZYLEPKI – przylepianej z powrotem pierwszej kromki chleba. 

Źródło:

[SJP PWN; SJP Dor; ISJP; USJP; ESJP, II, 939]