PIEROGI, USZKA i KOŁDUNY

Zastanawialiście się kiedyś, gdzie na świecie jada się PIEROGI i jakie są ich rodzaje? Są rodzime PIEROGI i PIEROŻKI, są rosyjskie PIELMIENI, podawane w rosole (tak jak nasze uszka w barszczu), są rodzime USZKA, różniące się od reszty jedynie wielkością i kształtem (notabene USZKA zwą się USZKAMI, bo mają i część wystającą, tak jak ucho od dzbanka, i dziurkę, którą obejmują zlepione końce – tak jak ucho igielne, a odpowiednio ułożone kształtem nieco przypominają stojące zwierzęce uszka), są litewskie KOŁDUNY, do złudzenia przypominające polskie USZKA, ale mające inne nadzienie, i litewskie KIBINY, pieczone jak włoskie CALZONE, są również włoskie RAVIOLI i uszkopodobne TORTELLINI, są indyjskie pierożki SAMOSA i chińskie WONTON. A może znacie inne pierogi – należące do kuchni innych narodów?
Źródło: [ESJP, I, 759-760; ESJP, II, 558; SEJP Bor, 430; SO PWN; SJP PWN; USJP]