Settings and search
il. Marcelina Jarnuszkiewicz
...była niegdyś jednym z podstawowych pokarmów Słowian, o czym świadczy ogólnosłowiański zasięg nazwy. Kaszą nasi przodkowie nazywali najpierw potrawę z krup, czyli grubo zmielonych lub utłuczonych i przesianych ziaren zbóż (a więc tego, co dziś nazywamy kaszą, gdy kupujemy ją w sklepie), a dopiero potem także same surowe, pokruszone ziarna. Kaszą zwano również każdą gęstą, rozgotowaną, papkowatą breję, przygotowywaną nie tylko z suchej kaszy, lecz także z ziaren niektórych traw (biedniejsza wersja), albo nawet z ziemniaków. Znano wiele rodzajów kaszy, m.in. kaszę jaglaną – z prosa, kaszę tatarczaną – gryczaną (tatarka to gorszy gatunek gryki), kaszę zielnicową – z niedojrzałego żyta, grochówkę – z drobno tłuczonego grochu... Dzieci bawiły się w drobną kaszkę, trzymając się za ręce i kręcąc się w kółeczko, w kipi-kaszę, kozłując piłkę i mówiąc wierszyk.
Źródło: [SO PWN; SJP PWN; USJP; NSPP; WSPP; Baza CKS]