Settings and search
„Seder – krok po kroku”. Zobacz film dokumentalny
Pesach to jedno z najważniejszych świąt żydowskich. Przypada ono na wiosenne miesiące – marzec lub kwiecień (według żydowskiego kalendarza 15 – 22 miesiąca nissan) i upamiętnia wyzwolenie Izraelitów z niewoli egipskiej, dlatego zwane jest także świętem wolności.
Pesach świętowany jest bardzo uroczyście. Bezpośrednio przed rozpoczęciem święta dom musi być gruntownie posprzątany, a ponadto należy z niego usunąć wszelkie produkty (i ich resztki) zawierające zakwas(chamec). Dopiero wtedy można zasiąść do rodzinnego posiłku – w diasporze uroczyste kolacje zwane sederami odbywają się pierwszego i drugiego dnia święta, w Izraelu – tylko pierwszego.
Słowo „Seder” oznacza porządek i rzeczywiście posiłek ten odbywa się ściśle wg. ustalonych reguł . Tradycją sederową jest spożywanie warzyw zanurzonych w słonej wodzie – symbolu łez w niewoli oraz gorzkich ziół – przypominających o goryczy cierpienia Izraelitów w Egipcie. Na stole pojawia się także mieszanka pokrojonych owoców, która ma przypominać glinę używaną przez Izraelitów do wyrobu cegieł w Egipcie. Najważniejszym elementem jest oczywiście maca – czyli przaśne placki, które na czas święta zastępują normalne pieczywo
W trakcie uczty sederowej czyta się Hagadę, czyli opowieść o wyjściu
z niewoli egipskiej. Jest ona skierowana przede wszystkim do uczestniczących w sederze dzieci, aby jak najlepiej poznały tę opowieść i zrozumiały czym ten wyjątkowy czas różni się od innych.
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia przygotowanego z tej okazji filmu „Seder – krok po kroku”. Będą Państwo gośćmi Rabina Szaloma Stamblera i jego rodziny. W filmie występują także muzycy – Simcha Friedman oraz Eleor Velner, wykonujący utwory nawiązujące do święta Pesach.
Film powstał we współpracy Chabad Lubawicz, Żydowskiego Instytutu Historycznego i Narodowego Centrum Kultury.