„Seder – krok po kroku”. Zobacz film dokumentalny

Data publikacji: 13.04.2021
Średni czas czytania 3 minuty
drukuj

Pesach to jedno z najważniejszych świąt żydowskich. Przypada ono na wiosenne miesiące – marzec lub kwiecień (według żydowskiego kalendarza 15 – 22 miesiąca nissan) i  upamiętnia wyzwolenie Izraelitów z niewoli egipskiej, dlatego zwane jest także świętem wolności.

Pesach świętowany jest bardzo uroczyście. Bezpośrednio przed rozpoczęciem święta  dom  musi być  gruntownie posprzątany, a ponadto  należy z niego usunąć wszelkie   produkty  (i ich resztki) zawierające  zakwas(chamec). Dopiero wtedy można zasiąść do rodzinnego posiłku – w diasporze uroczyste kolacje zwane sederami odbywają się pierwszego i drugiego dnia święta, w Izraelu – tylko pierwszego.

Słowo „Seder” oznacza porządek i rzeczywiście posiłek ten odbywa się ściśle wg. ustalonych reguł . Tradycją sederową jest spożywanie warzyw zanurzonych w słonej wodzie – symbolu łez w niewoli oraz gorzkich ziół  – przypominających o  goryczy cierpienia Izraelitów w Egipcie. Na stole pojawia się także mieszanka pokrojonych owoców, która ma przypominać glinę  używaną przez Izraelitów do wyrobu cegieł w Egipcie. Najważniejszym elementem jest  oczywiście maca – czyli przaśne placki, które na czas święta zastępują normalne pieczywo

W trakcie uczty sederowej czyta się Hagadę, czyli opowieść o wyjściu
z niewoli egipskiej. Jest ona  skierowana  przede wszystkim do uczestniczących w sederze dzieci,  aby jak najlepiej poznały tę opowieść i zrozumiały czym  ten wyjątkowy czas różni się od innych.

Serdecznie  zapraszamy do obejrzenia  przygotowanego z tej okazji filmu „Seder – krok po kroku”. Będą Państwo gośćmi Rabina Szaloma Stamblera i jego rodziny. W filmie występują  także muzycy – Simcha Friedman oraz Eleor Velner, wykonujący utwory nawiązujące do święta Pesach.

Film powstał we współpracy Chabad Lubawicz, Żydowskiego Instytutu Historycznego i Narodowego Centrum Kultury.