Data publikacji: 22.12.2010
Autor: Dom Kultury +
Średni czas czytania 3 minuty
drukuj
Co można zrobić z makaronu, słomy i kawałków drewna? Łańcuch na choinkę, i nie tylko - przekonuje Trzebiatowski Ośrodek Kultury.

 

Trzydniowe warsztaty ekologiczne w Trzebiatowie pokazały dzieciom i dorosłym, że recykling, twórcze wykorzystanie zużytych materiałów i produktów ekologicznych może być nie tylko odpowiedzialnym korzystaniem z dóbr natury, lecz także świetną zabawą. A wszystko w aurze zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
Na początek - kurs robienia świątecznych stroików. Zespół złożony z uczniów Gimnazjum Publicznego w Trzebiatowie przygotował ozdoby z gałązek sosny, świerku, kory, szyszek, słomy, siana oraz naturalnych tkanin. Potem uczniowie poznali możliwości wykorzystania starych gazet, dokumentów, zniszczonych książek, z których stworzyć można zarówno bożonarodzeniowe kartki, jak i plecione koszyki, a nawet oryginalną choninkę. Dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 1 wykonały natomiast świąteczne opakowania ze starych pudełek kartonowych, które posłużyły jako pojemniki dla pierników, upieczonych w czasie warsztatów kulinarnych.
Nie skończyło się zresztą tylko na piernikach. Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury szkoliło młodzież w przyrządzaniu tradycyjnych klusek z makiem z dużą ilością miodu pszczelego i bakalii. Innym razem pieczono aromatyczne, kruche ciasteczka.
Na stronie Trzebiatowskiego Ośrodka Kultury dostępna jest galeria zdjęć z warszatów.

Trzydniowe warsztaty ekologiczne w Trzebiatowie pokazały dzieciom i dorosłym, że recykling, twórcze wykorzystanie zużytych materiałów i produktów ekologicznych może być nie tylko odpowiedzialnym korzystaniem z dóbr natury, lecz także świetną zabawą. A wszystko w aurze zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.

Na początek - kurs robienia świątecznych stroików. Zespół złożony z uczniów Gimnazjum Publicznego w Trzebiatowie przygotował ozdoby z gałązek sosny, świerku, kory, szyszek, słomy, siana oraz naturalnych tkanin. Potem uczniowie poznali możliwości wykorzystania starych gazet, dokumentów, zniszczonych książek, z których stworzyć można zarówno bożonarodzeniowe kartki, jak i plecione koszyki, a nawet oryginalną choninkę. Dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 1 wykonały natomiast świąteczne opakowania ze starych pudełek kartonowych, które posłużyły jako pojemniki dla pierników, upieczonych w czasie warsztatów kulinarnych.

Nie skończyło się zresztą tylko na piernikach. Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury szkoliło młodzież w przyrządzaniu tradycyjnych klusek z makiem z dużą ilością miodu pszczelego i bakalii. Innym razem pieczono aromatyczne, kruche ciasteczka.

Tutaj możesz dowiedzieć się więcej, a także obejrzeć galerię zdjęć z warszatów.