Proces tworzenia jest zawarty w twarogu już z samej nazwy. TWARÓG to etymologicznie ‘to, co zostało utworzone’, a więc ukształtowane, uformowane w jakąś postać. Prasłowiański *tvarogъ ‘twaróg’ pochodził od również prasłowiańskiego czasownika *tvoriti, przodka dzisiejszego TWORZYĆ. TWARÓG, zwany również białym serem, to specyficzny produkt: jest wytworem i tworzywem zarazem. Powstaje z ogrzanego lub jedynie odcedzonego zsiadłego mleka jako wytwór o kształcie nadanym przez naczynie lub opakowanie (woreczek, sitko, cebrzyk itp.) i sam staje się tworzywem do wyrobu kolejnego produktu – żółtego sera, czyli sera podpuszczkowego – albo do wyrobu TWAROŻKU: pysznej śniadaniowej potrawy w słodkiej lub słonej wersji (z rzodkiewką, szczypiorkiem, cebulką)…  
Ten sam proces tworzenia odwzorowuje również francuska nazwa twarogu – fromage – mająca u podstawy łaciński (ludowy) źródłosłów formaticus ‘ser’ od łac. formare ‘kształtować’.

Źródło:

[SJP PWN; SJP Dor; SEJP Bor, 656]