„Gramy dla Białorusi 2021”

W czwartek, 25 marca, zapraszamy na specjalny koncert „Gramy dla Białorusi 2021”, będący wyrazem solidarności z wolnościowymi dążeniami naszych sąsiadów zza wschodniej granicy. Podczas koncertu wystąpi  orkiestra Filharmonii Narodowej, gwiazdy polskiej sceny muzycznej, m. in.: Krystyna Prońko, Katarzyna Cerekwicka, Igor Herbut, Piotr Cugowski oraz NaviBand i chór Harmoń. Organizatorem wydarzenia jest Narodowe Centrum Kultury (NCK) przy wsparciu Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Telewizji Polskiej S.A. oraz Filharmonii Narodowej. Transmisja koncertu odbędzie się w dniu wydarzenia na antenach TVP Kultura, TV Biełsat, TVP Polonia, TVP Wilno oraz w internecie.

Obok gwiazd polskiej estrady w Filharmonii Narodowej zagra i zaśpiewa białoruska grupa indie popowa NaviBand oraz chór Harmoń z Łosinki. Orkiestrę poprowadzą: Adam Sztaba i Zuzanna Falkowska, którzy wraz z Marcinem Mirowskim odpowiedzialni są za aranżację i oprawę muzyczną wydarzenia.

Koncert  odbywa się w geście solidarności z naszymi sąsiadami z Białorusi, którzy od sierpnia ubiegłego roku z ogromną determinacją i odwagą, nie zważając na represje i zagrożenia, upominają się o demokrację i wolność, tak jak Polacy ponad 40 lat temu, gdy strajki, protesty i starcia z policją były codziennością polskich obywateli. Data wydarzenie nie jest przypadkowa. 25 marca to Dzień Wolności Białorusi - święto, nieuznawane przez władze, ale od lat celebrowane przez białoruskich obywateli, którzy w ten sposób demonstrują swoje przywiązanie do wolności.

Pełna informacja prasowa jest dostępna do pobrania poniżej.