Marek Mutor zrezygnował ze stanowiska dyrektora NCK

Data publikacji: 12.08.2016
Średni czas czytania 2 minuty

10 sierpnia 2016 roku Marek Mutor zrezygnował ze stanowiska dyrektora Narodowego Centrum Kultury. Rezygnacja jest motywowana względami osobistymi. Wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Piotr Gliński zamierza ją przyjąć i powierzyć pełnienie obowiązków dyrektora NCK Elizie Dzwonkiewicz, dotychczasowemu zastępcy dyrektora. Jednocześnie minister dziękuje Markowi Mutorowi za dotychczasową dobrą współpracę.

Marek Mutor zrezygnował ze stanowiska dyrektora NCK
Marek Mutor

Oświadczenie Marka Mutora

W lutym 2016 roku pan prof. Piotr Gliński, Wicepremier, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego powołał mnie na stanowisko dyrektora Narodowego Centrum Kultury. Przyjąłem tę propozycję, ponieważ pilną potrzebą było zorganizowanie wydarzeń państwowych olbrzymiej wagi: 1050-lecia Chrztu Polski oraz udział w przygotowaniach do Światowych Dni Młodzieży. Prócz tego Narodowe Centrum Kultury, realizujące kilkaset projektów kulturalnych w ciągu półrocza, potrzebowało uporządkowania różnych procedur wewnętrznych i procesów zarządczych.

Po pomyślnej realizacji tych wyzwań podjąłem decyzję o powrocie do pracy w Ośrodku "Pamięć i Przyszłość" we Wrocławiu. Decyzja ta ma charakter osobisty, ale równocześnie wynika z przekonania, że szeroka prezentacja historii ziem zachodnich i północnych, to zadanie, któremu warto się poświęcić.

Cieszę się, że mogłem służyć w tym intensywnym czasie jako dyrektor Narodowego Centrum Kultury. Dziękuję Panu Premierowi Piotrowi Glińskiemu, jak też pozostałym członkom kierownictwa MKiDN, za zaufanie i współpracę. Serdecznie dziękuję także moim zastępcom oraz całemu zespołowi Narodowego Centrum Kultury za wsparcie i zaangażowanie. Pracownicy NCK stanowią dobry i doświadczony zespół, który jest w stanie realizować projekty kulturalne na najwyższym poziomie.

Marek Mutor